Windows – maximalizace doby výdrže baterie

BaterieVětšina lidí si Asus EEE pořizuje především jako ultramobilní řešení do terénu. S tímto jde ruku v ruce samozřejmě výdrž na baterie. Pročítáním zahraničních webů a fór jsme zjistili, že aktuálně EEE neumí moc dobře využívat uspání různých zařízení (C3 mód, tzv. Deep Sleep). Toto se projevuje především u USB zařízení, zejména u vestavěné webkamery, která je právě vnitřně napojena na USB rozhraní. Jeden chytrý človíček monitoroval celý systém a zjistil, že řadič vestavěné webkamery zaměstnává procesor o cca 0,6W více, než při správném průběhu módu C3.

Řešení tohoto problému? Velmi jednoduché, stačí ve Správci zařízení zakázat Složené zařízení USB. Bohužel je k tomu nutné ještě nainstalovat patch od Microsoftu KB918005 (pozor zejména na jazykovou mutaci Vašich Windows, uvedený soubor je pro CZ), abyste toto mohli provést.

Pokud nechcete vždy klikat přes Správce zařízení, existuje jednoduchá utilita do tray-lišty, se kterou je přepínání stavu USB naprosto jednoduché. Tato utilita se jmenuje eeePC Cam Tray. Spuštění této utility je vázáno na nainstalovaný .NET Framework 2.0.

camtray.png

Tip nakonec: umístěte si utilitu do Start -> Po spuštění a nemusíte se o nic starat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Návody, Windows XP. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře u Windows – maximalizace doby výdrže baterie

Napsat komentář