Nudí vás bootscreen EEEčka?

Boot screen - logoNebaví Vás se dívat již na okoukaný šedý bootovací screen ééčka? Nabízím Vám návod, jak si uvedené změnit na jakýkoliv obrázek. Samozřejmě je nějaké omezení, které vychází z parametrů rozlišení a dalších. Použít můžeme tedy libovolný obrázek, který by měl být ideálně ve formátu BMP s barevnou hloubkou 256 barev a rozlišením 640 x 480 pixelů.

Co budeme potřebovat?

  1. BIOS nejlépe aktualní verzi pro vaše EEEčko – stáhnout můžete zde.
  2. Na EEEčku nainstalovany ASUS Update Utility.
  3. Software na úpravu BIOSu s názvem OEM LOGO – stáhnout můžete zde.
  4. Vámi zvolený obrázek.

Stáhněte si tedy veškerý potřebný software. Ve složce programu OEM LOGO spustíme OEMLOGO.exe a přes tlačítko Load ROM načteme stažený BIOS. Po jeho načtení se nám zpřístupní další tlačítko a to Browse, pomocí kterého vybereme obrázek. Zdůrazňuji, že tento by měl být v rozlišení 640×480 pixelů, ve formátu BMP a v barevné hloubce 256 barev. Po jeho nahrání stiskneme Replace Image a nakonec zvolíme Save ROM As. Tímto máme připravenou ROM BIOSu, kterou můžeme využít na libovolném počtu ééček (můžete se třeba podělit s přáteli 🙂 ).

Modifikovaný BIOS můžeme softwarem ASUS Update Utility nahrát přímo do ééčka tak, že spustíme jmenovanou aplikaci a vybereme námi upravený BIOS tlačítkem Update BIOS from file. Následně nás aplikace požádá o resetování počítače a při startu začne nahrávání upraveného BIOSu. Po cca třech minutách Vás ééčko požádá o vypnutí, což učiňte. Po následném spuštění nás (tedy respektive Vás) již uvítá nový obrázek.

Boot screen - původní logo Boot screen - nové logo - ukázka

Nemusíte se bát, že cokoliv zkazíte. Pokud byste například nahráli do ROM špatný obrázek, nic se nestane a ééčko při bootování zobrazí pouze černý obrázek a bude fungovat dál standardně.

Příspěvek byl publikován v rubrice Návody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů u Nudí vás bootscreen EEEčka?

Napsat komentář