Piter: Zpracování videa na ASUS EEE PC 901

videostrih_logo.gifV řadě informativních článků o EEE PC 901 recenzenti pochybují o možnosti a vhodnosti využití tohoto málo výkonného počítače ke zpracování videa. Přesto stojí tato možnost za vyzkoušení. Bylo by totiž velmi lákavé vzít s sebou na cesty kameru a malé-lehké-levné EEE, natočený materiál si prohlédnout a případně na místě rovnou zpracovat. Například na dovolené by k tomu bylo dost příležitostí i času. Zvlášť vhodné se k tomu jeví kamery se záznamem na HDD nebo paměťovou kartu.

Tuto možnost jsem vyzkoušel s kamerou Sony HDR SR1, která je vybavena USB spojením. Na nové EEE s Windows XP jsem instaloval bez problémů Sony Picture Utility pro obsluhu kamery. Všechny zde zmiňované instalace jsem provedl ze sdílené optické mechaniky na jiném počítači na síti. EEE vzorně spolupracovalo s kamerou a umožnilo import snímků ve standarním (SD – 720×576) i vysokém (HD – 1440×1050) rozlišení. Instalovaný prohlížeč (Picture Motion Browser) přehrává SD snímky ve formátu MPEG2 dobře. HD snímky ve formátu AVCHD (H.264) přehrává sice trhaně, ale zvuk i ve formátu DD5.1 dobře . Snímky v obou formátech je možno editovat (jenom trim) a HD lze převést na SD ve formátu MPEG2. Nakonec je možné snímky exportovat zpátky do kamery. Přitom se nabízí využít HDD kamery jako úložiště pro data z EEE. Toto jsem však nezkoušel – výrobce kamery nedoporučuje obsluhovat její HDD souborovými managery (Windows Explorer).

Pro zpracování importovaného videa jsem vyzkoušel Pinnacle Studio 10 plus. Jeho instalace zabrala 1,2GB na disku D. Zpracovávané soubory byly přitom uloženy buďto na disku D nebo na rychlé flash paměti. Práce s videem v SD (16:9 i 4:3) ve formátu MPEG2 nebo M-JPEG byla plynulá. Jednotlivé scény i výslednou stopáž bylo možné plynule přehrávat a to i v celoobrazovkovém režimu. Snímky bylo možné řadit, editovat a upravovat tak, jak je tomu v tomto programu zvykem; včetně využití přechodů, menu, titulků apod. Sejmutá obrazovka z průběhu střihání je na následujícím obrázku.

Pinnacle Studio Plus 10

Bylo možné pracovat ve dvou obrazových a čtyřech zvukových stopách. Výstup je ve formě souborů nebo jako image DVD disku. Video v HD nebylo možné zpracovávat a to ani ve formátu MPEG2 (v rozlišení 1440×1050). Program snímky sice importoval, velmi špatně přehrával, ale při editaci hlásil nedostatečnou velikost paměti grafické karty. Pro práci se Studiem se nejlépe osvědčilo rozlišení obrazovky EEE nastavené na 1024×768.

Můžeme tudíž shrnout, že tento na první pohled nevýkonný notebook je možné použít na docela vážnou a náročnou práci jakou je zpracování videa. Svědčí o tom několik krátkých dokumentů, které jsem na něm připravil.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uživatelé o EEE. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář