Nejčastější otázky k EEE část 1.

Uživatelské zkušenosti s EEEV rámci prvního dílu jsem připravil asi nejčastější otázky, které si položíte, když se s netbookem Asus EEE teprve seznamujete, případně plánujete jeho koupi. Seznam samozřejmě není vyčerpávající, další náměty na otázky můžete napsat přímo pod článek.

Kolik RAM je maximálně možné do EEE dát?

Logicky mi vychází hodnota 2 GB. Ne proto, že by víc EEE neumělo, ale je to otázka smysluplnosti… V ééčku 2 GB jsou bezproblémové. Když do něj dáte 4 GB RAM modul, zařízení si odečte všechny systémové prostředky od RAM. Nevím zdali se dostanete přes hranici 3 GB, ale pravděpodobně ne.

Lze upgradovat procesor?

Odpověď je ano. Již se to podařilo. CPU v 701 byl vyměněn na Pentium M o frequenci 1.2 GHz. Ovšem neznám žádný jiný případ. Takže bych raději upravil odpověď na NE pro běžné uživatele / moddery. Tento mod je náročný.

Lze vyměnit grafickou kartu v EEE?

Ne, nelze. Grafická karta v tomto zařízení není dedikovaná. To znamená, že je součástí chipsetu počítače. Tudíž ji bohužel nelze vyměnit.

Lze na EEE přidělat dotykový displej?

Ano. Dotykový displej patří k jednomu z nejjednodušších modů pro EEE. Na www.ebay.com si můžete dokonce objednat set, který nevyžaduje pájení. Ovšem doporučuji přečíst si dole zkušenosti kupujících. V mnoha případech dochází touchscreen poškozený transportem, protože nejsou schopni dostatečně zabalit modul.

Lze vyměnit disk za větší?

Ano. Ale u modelů 701 není tato úprava jednoduchá. Disk je tam připájen. Pokud jste vlastníkem 901, druhý disk ( ten 8gb) můžete vyměnit bezproblémů. Pro příklad – http://www.smartbook.cz kde si můžete disk do eee objednat. Výměna je velice jednoduchá. Ovšem někdy je potřeba přeinstalovat windows po úpravě. První (4 GB) disk je složitější vyměnit, ale hlavně je špatně dostupný disk, kterým bychom ho nahradili, jelikož je to typ SLC ( je rychlejší nesrovnatelně než ten druhý-větší typu mlc )

Je možné na EEE 901 nainstalovat windows na ten větší disk?

Ano, je to možné, ovšem nedoporučuji 🙂 8 GB disk je sice větší, ale je typu MLC. Tudíž je nesrovnatelně pomalejší…

Doufám, že Vám tyto informace alespoň trochu pomohou při volbě Vašeho netbooku, nebo vám budou i jinak prospěšné. Jak bylo psáno výše, další náměty jsou vítány.

Příspěvek byl publikován v rubrice Návody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů u Nejčastější otázky k EEE část 1.

Napsat komentář