EEE 901 s WinXP má problém s kapacitou disku!

SSD DiskVšichni majitelé nového typu EEE PC 901 ve verzi s Windows XP jsou překvapeni, že jim výrobce Asustek místo 12GB celkového místa na disku „přibalil“ dalších 8GB a oni mají tedy kapacitu 20GB. Bohužel v reálu je tomu úplně jinak a než začnete ukládat svá data na disk, tak doporučujeme být více než opatrní!

Model EEE 901 s WinXP v reálu obsahuje dva disky. Jeden klasický SSD o kapacitě 4GB (tak jak jej známe například z modelu 701) a další disk o kapacitě 8GB ve slotu miniPCI. Bohužel někdo ve výrobě nebo při „počeštění“ u dovozce použil špatný formát disku a disk o kapacitě 8GB naformátoval na 16GB. Potom se samozřejmě pro systém tento disk tváří jako 16GB a s původními 4GB působí na zákazníka, že má 20GB verzi. Tento problém je zjevně ve změně alokačních jednotek a doufáme, že buď sám výrobce připraví nějaký „fix“, případně Vám v nejbližší době sami přineseme návod, jak tento problém s co nejmenším úsilím opravit.

Pokud byste neprovedli opravu a disk dále běžně používali, tak po překročení 8GB na disku ve slotu miniPCI Vás Windows XP začnou upozorňovat různými chybovými hláškami a velmi brzo přepnou disk z důvodu chybovosti do PIO módu. Na disk nezapíšete žádná data a čtení/zápis začne zatěžovat procesor na 100% a rychlost spadne na 1-2 MB/s. Z výše uvedených důvodu je tedy patrno, že do doby opravy je disk lepší nevyužívat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů u EEE 901 s WinXP má problém s kapacitou disku!

Napsat komentář