Mujfibi: Jak vidím Asus EEE

Uživatelské zkušenosti s EEEUž nějakou dobu se koukám po nějakém notebooku, který by byl hodně přenosný(výdrž aspoň 2 hodiny,malé rozměry, nízká hmotnost) a stačil pro na přehrávání filmů, procházení internetu, psaní textu atd. Vím, možná můžete namítnout, že si můžu pro takovej NB zajít do bazaru a tam seženu krásnej za slušný prachy, ale do bazarového zboží se mi moc nechce jít, páč může mít skryté vady a právě toto riziko nechci moc podstupovat. Novej je novej. Mému požadavku přenosný vyhovovalo spousta notebooků, ale jejich cena zbytečně vysoká. Uznejte sami, na to abych si zapnul open-office, nepotřebuju nabušený dělo za 20 tisíc a více.

Když zase po nějaké době zadám do googlu něco ve smyslu malý notebook ||levný notebook tak mi vyjede pár nových článků co jsem ještě nečetl. Naklikal jsem si ty odkazy do lišty firefoxu a začínám si číst. Hned první co mě zarazilo byl nadpis „notebook za 4000“. Si říkám že to je nějaká megální blbost, tak čtu dál a dozvídám se, že na veletrhu Computex Taipei byl představen NB Asus Eee PC (EEE). Postupně vyhledávám další informace a zjištuji, že tento NB asi bude to pravý ořechový.

//nyní se cena pohybuje okolo 10 000Kč

Základní informace:

Notebook asus eee pc 701 je vydávám ve čtyřech různých verzích.

Všechny verze mají společné:

  • display – „7“ palcový zvládající rozlišení (800×480)
  • chipset – intel 910 s GMA 900
  • procesor – Celeron M 900mhz
  • komunikace – wi-fi, modem, ethernet
  • OS – linux(xandros), ale je zajištěna kompatibilita i s Woknama XP
  • rozměry 218×165×30 mm a vážit cca 900 gramů

A liší se:

  • baterie – nabídnuty jsou dvě kapacity (5200 a 4400 mAh)
  • HDD – opět různé kapacity (2,4,8GB)
  • webkamera – u té lepší řady jsou
  • cena – čím lepší vybavení, tím vyšší cena (překvapivě:-))

asusDETAILY:

DISPLAY: „7“ palcový display je opravdu celkem malý. Jak si můžete všimnout obrazků tak display bohužel není až uplně do okrajů, které jsou využity pro reproduktory. Myslím si, že display by mohl dosáhnout deseti palců. Rozlišení bude problém při prohlížení webových stránek, protože většina designerů a vývojářů webu dnes už tolik nehledí na uživatelé co používají menší rozlišení, tagže se vám budou velmi často zobrazovat posuvníky.

PROCESOR: bohužel tento procesor je starší kousek (a jestli se nemýlím tak na frekvenci 900MHz beží pouze pokud je zapojen do adaptéru, jinak využívá frekvenci okolo 600MHz, ale není to moc znát).

KOMUNIKACE: myslím že k tomu není co dodat.

OS: standartně je použit použit linux (xandrOS), ale asus slibuje i kompatibilitu s komečním produktem Microsoft Windows XP a dokonce za příplatek budou prodávat EEE s nainstalovanýma XPéčkama.

ROZMĚRY a VÁHA: tyto parametry patří mezi největší přednosti EEE, prostě je velky jako malý sešit.

BATERIE: baterie jsou 4-článkové a ta s 5200mAh vydrží bez zátěže asi 3 a půl hoďky a se záteží minimálně dvě a půl, druhá baterie 4400mAh je na tom o něco hůře, bez zátěže asi 3 hoďky a se zátěži 2.

HDD: možná vás zarazily hodnoty uvedené výše. Ty hodnoty jsou opravdu nic moc a právě HDD je největší slabinou co asi odradí nejvíc lidí. Ale HDD u tohoto NB je něčím jiný. Je použita technologie SSD a to znamená že HDD je v podstatě flash paměť. Tímto si chtěl asus vykompenzovat kapacity disků, protože nepůsobí žádný hluk a není náchylný na otřesy.

WEBKAMERA: webkamera je zabudovaná nad display a má rozlišení 0,3 mega pixelu.

CENA: zezačátku to byla nejpřívětivější argument.

Myslím si, že tento notebook bude mít hodně příznívců a to zejména kvůli ceně, teda aspoň když se bude pohybovat pod 8000Kč. Zatím je zbytečné si ho kupovat, radil bych nákup až po vánocích kdy už nebude EEE nebude úplně nedostatkové zboží.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uživatelé o EEE. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Mujfibi: Jak vidím Asus EEE

Napsat komentář