cube48: Problémy s BIOSem

Uživatelské zkušenosti s EEEPo cca třech týdnech běžného používání EEE s WinXP se u mého kusu začaly projevovat první symptomy problémů s BIOSem. Zpočátku docházelo k nahodilým pádům systému, doprovázených klasickými, ale pokaždé jinými BSOD (Blue Screen Of Death, tzv. modrá obrazovka smrti).

BSOD

Četnost se postupně zvyšovala a čím dál častěji se stávalo, že ééčko vůbec nenaběhlo. Občas pomohlo vyjmutí baterie, přidržet 10 vteřin hlavní vypínač (pro úplné vyšťavení) a pro jistotu i 10 vteřinové bodnutí do resetovacího otvoru, ale nakonec ani to nezabíralo. Zkoušel jsem tedy zkratovat dva body na motherboardu, označené jako CLRTC (viz. foto), které jsou dosažitelné po otevření spodních dvířek k paměti RAM. Někdy počítač nabootoval a tvářil se jakoby bylo vše v pořádku. Po korektním vypnutí už opět nešel nastartovat. Občas se po některých restartech objevovala hláška typu „BIOS checksum corrupted“ a počítač vyžadoval vložení USB s image BIOSu -> .ROM souborem. Ochotně jsem mu tedy poskytl verzi BIOSu, kterou jsem do té doby používal, v. 0401 (návod na flash BIOSu zde). Proběhlo flashnutí paměti BIOS a po restartu opět vše na nějakou dobu OK. Po určitém čase se však původní příznaky vrátily jako spolehlivý australský bumerang.

Nejdříve jsem pojímal podezření, že problém může být v použitém OS, protože jsem měl odlehčenou nLite verzi XP Pro. S nadějí jsem nainstaloval eeeXubuntu, které vydrželo fungovat cca den, než jsem ho vyměnil za eeeDoru, protože wifi nechtělo po instalaci fungovat (s léčebnými metodami popisovanými různě ve fórech jsem se prostě nechtěl babrat). eeeDora trpěla stejným wifi neduhem jako eeeXubuntu a navíc se ukázalo, že i s linuxem přístroj také zamrzá a poté se už neprobírá k životu. Resp. po zapnutí různě svítí/poblikávají diody, ale obrazovka zůstává černá.

Rozhodl jsem se tedy k razantnějšímu kroku. Otevřel ééčko (se zárukou jsem se rozloučil ještě dříve, než se první problémy objevily) a provedl manuální odpojení baterie paměti CMOS. Konektor se nachází na vrchní straně motherboardu, v pravém spodním rohu, vlevo od indikačních diod (viz. foto). Tímto krokem jsem totálně vyčistil i CMOS paměť. Po startu byl opět vyžádán USB flash disk s image BIOSu. Tentokrát jsem zkusil novější verzi 0703 (více o verzích zde). Poté jsem se rozhodl dát znovu šanci eeeXubuntu a to z pouhého prozaického důvodu – neměl jsem po ruce externí mechaniku, abych mohl obnovit původní Xandros. Zatím se zdá, že je BIOS stabilnější, ovšem nerad bych to zakřikl. Jakmile budu mít k dispozici externí CD mechaniku, obnovím Xandros a pokud bude vše v pořádku, vrátím se zpět k WinXP.

Případné technické dotazy a komentáře směrujte do fóra.

Příspěvek byl publikován v rubrice HW úpravy, Uživatelé o EEE. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u cube48: Problémy s BIOSem

Napsat komentář