Windows XP levně pro mininotebooky

Logo Windows XP HomeSpolečnost Microsoft měla na tento rok naplánováno ukončení prodeje operačního systému Windows XP, ale Asus se svým EEE a další mininotebooky mu zhatily plány. Jelikož i ostatní výrobci mininotebooku používají nebo chtějí využít Windows XP jako operační systém pro své mininotebooky, Microsoft prodlouží prodej do roku 2010 a podporu až do roku 2012.

Windows XP jsou aktuálně poměrně rychlým operačním systémem, který má i mezi uživateli poměrně velkou oblibu. Jeho hardwarové nároky jsou o dost nižší než v případě nových Windows Vista a to jej přímo předurčuje pro využití v malých, méně výkonnějších, noteboocích.

Samozřejmě výrobci mininotebooků umí počítat náklady, potažmo zisky a proto společnost Microsoft přišla s velmi zajímavou nabídkou. Pro využití v mininoteboocích nabízí licenci za Windows XP za pouhých 32 USD. Aby se nezačaly nekoordinovaně šířit licence, rozhodl se Microsoft nabídku mírně omezit. Tato se týká výhradně počítačů s úhlopříčkou do velikosti 10,2″, která nesmí být dotyková. Dalším požadavkem je maximální velikost operační paměti ve výši 1 GB a pevný disk nesmí mít kapacitu vyšší než 80 GB. Microsoft si nechává otevřena i zadní dvířka a šalamounsky si nechává možnost udělení výjimky z těchto požadavků.

Nechme se všichni sami překvapit, jak bude pokračovat prodej i podpora Windows XP, určitě jsme ale přesvědčeni, že se nejedná ze strany Microsoftu o krok vedle a uživatelé na tomto mohou jenom vydělat, respektive ušetřit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář