VIA OpenBook: další úder proti EEE

VIA OpenBook - fotoTrh malých notebooku se začíná pomalu ale jistě plnit a nikdo nechce zbytečně zaspat. I společnost VIA nechtěla být stranou a představila svůj OpenBook, který je první vlaštovkou této společnosti mezi mininotebooky. VIA pochopila, že sedmipalcové displeje jsou již za zenitem a proto rovnou představila mininotebook s úhlopříčkou displeje 8,9″ a rozlišením 1024×600.

Vevnitř OpenBooku nalezneme procesor VIA C7-M s taktem 1,6 GHz a základní desku s chipsetem VIA VX800 digital media. Grafická karta je VIA Chrome9 HC3 DX9 3D engine využívající 256 MB sdílené paměti s akcelerací a dékodováním MPEG-2, MPEG-4, VC1 a DiVX. Jak již bylo zmíněno v úvodu, displej je s úhlopříčkou 8,9″ a rozlišení 1024×600. Samozřejmě existuje možnost připojení externího monitoru přes D-Sub port. Operační paměť lze osadit maximálně 2GB DDR2 SO-DIMM paměťovým modulem. Pevný disk je v základu 80 GB, nicméně jelikož bude 2,5″, bude možnost jej uživatelsky vyměnit za jiný HDD, případně i SSD. Na těle přístroje dále nalezneme 3x 2.0 USB porty, 4v1 čtečku karet, zmiňovaný D-Sub port a samozřejmě i klasický výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon. Možnosti připojení tohoto přístroje jsou také bohaté, počínaje od 10/100/1000 Mbit síťové karty, přes WiFi 802.11b/g až po volitelné bluetooth, případně i technologie WiMAX, HSDPA a EV-DA. Ve víku displeje nalezneme vestavěnou 2.0Mpix webkameru.

VIA OpenBook - foto VIA OpenBook - foto VIA OpenBook - foto

Hmotnost notebooku se ustálila pod 1kg, což zajisté všichni ocení a i rozměry moc nepřesahují ostatní mininotebooky, konkrétně 240x175x36,2 mm. Použitá čtyřčlánková baterie je o kapacitě 2600 mAh prý dokáže OpenBook živit po dobu tří hodin.

VIA OpenBook - foto VIA OpenBook - foto
VIA OpenBook - foto VIA OpenBook - foto

Cena pro konečné uživatele ještě nebyla představena, nicméně zahraniční servery spekulují s částkou mezi 300 až 600 USD, samozřejmě v závislosti na konkrétní výbavě OpenBooku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů u VIA OpenBook: další úder proti EEE

Napsat komentář