cube48: Uživatelské zkušenosti s Asus EEE PC II.

Uživatelské zkušenosti s EEEA je tu další dávka drobných postřehů ze života s EEE. Jednou z věcí, které mě hned od začátku na Éčku příjemně překvapily je jeho velmi tichý chod. Po zapnutí není prostě NIC slyšet. Pokud si notebook položím na klín nebo na nějaký měkký povrch (matrace, polštář, gauč apod.), začne se přirozeně zahřívat a automaticky zvýší otáčky chladícího větráčku. V případě zvýšení taktu procesoru to samé. Ale i tak, je EEE nejtišším počítačem, s jakým jsem se kdy setkal.

Nemohu samozřejmě zapomenout ani na všude do oblak vyzdvihovanou ultramobilitu. Na to jak je zařízení malé jsem byl dopředu připraven. Ale až opravdové potěžkání přístroje v rukou mě seznámilo s termínem „maximálně přenosný“. A navíc se v zavřeném stavu prostě dobře drží za vystouplou baterii. Váha je prakticky zanedbatelná a spolu s klíči, telefonem, tužkou, sešitem a pár dalšími drobnostmi se v batohu s přehledem ztratí. I s nabíječkou prakticky neregistruji, že nesu něco „navíc“.

Výdrž baterie je takový střední průměr. Se zapnutým wifi zvládne v provozu necelé 3 hodiny. Při hraní her s procesorem přetaktovaným na 900 MHz už jen něco mezi 2 a 2,5 hodinami. V obou situacích bylo podsvícení zhruba na střední úrovni. Není to moc, ale můj standardní plnohodnotný notebook na tom není o nic lépe a upřímně řečeno, nemám potřebu hrát hry někde ve vlaku a v kavárně bych si tak maximálně přečetl maily a aktuální zpravodajství. A pokud bych byl intelektuálně založeným spisovatelem – kavárenským povalečem, našel bych si útulný podnik se zásuvkou 😉

Jedinou slabší stránkou mi přijde opravdu jemný rastr displaye. Naprosto chápu krok Asusteku použít v následující generaci 8-mi palcový display se stejným rozlišením, protože jakékoliv jeho navyšování by se ještě hůře podepsalo na čitelnosti. Samozřejmě jde ve většině aplikací zobrazující text zvětšit písmo a i na úrovni operačního systému zvýšit velikost fontu, ale to už zase přicházíme o drahocené místo na obrazovce. Jinak obrazu nelze nic vytknout. Krásné podání barev (i když nemohu posoudit jak moc věrné, netrpím obsedantním foto perfekcionismem), svižná odezva a relativně široký zorný úhel i nastavení podsvícení.

Tedy krátké shrnutí, zatím ani trochu nelituji předčasné koupě. Jako sekundární počítač do domácnosti se Éčko velmi osvědčilo. Jsem hodně zvědav, za jakou cenu se bude prodávat v ČR a budoucím majitelům držím palce, aby k tomu došlo co nejdříve.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uživatelé o EEE se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u cube48: Uživatelské zkušenosti s Asus EEE PC II.

Napsat komentář